همزمان با آغاز جشنهای باستانی سده در شهرستان بجستان ، آئین رونمایی از لوح ثبتی جشن سده بجستان در روستای جزین از توابع این شهرستان با حضور مسئولین استانی و شهرستان برگزار شد.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی در این مراسم با بیان اینکه آداب و رسوم هر قوم و ملتی شناسنامه و هویت آن ملت محسوب شده و به عنوان عامل مشترک بین مردمان یک قوم، قلوب آنها را به هم پیوند میزند گفت : با همین رویکرد آداب و سنتهای اصیل مناطق مختلف در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت می رسد.
مهندس عباسزاده افزود: جشن باستانی سده که از قبل از اسلام در این مناطق رایج بوده است هم اکنون نیز به نحو باشکوهی و با استقبال مردم روستای جزین و روستاهای مجاوردر حال برگزاری می باشد و در همین راستا این اداره کل پرونده آن را جهت ثبت در فهرست میراث ناملموس کشور تهیه کرده است.
مدیر میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری بجستان نیز در این مراسم اظهار داشت: جشن سَده، یکی از جشنهای کهن ایرانی است که در روستاهای بجستان از شامگاه نهم بهمن ماه آغاز و به مدت سه شب برگزار میشود. در این جشن ، مردمانِ بر بلندای کوهها و بام خانهها و جلوی منازل آتشهایی بر میافروزند . بر اساس این رسم کهن مردم منطقه خاکستر به جای مانده از آتش را تمیز نکرده و معتقد هستند اگر خاکستر آتش اگر به وسیله باران شسته شود سال با برکت و پرنعمتی خواهند داشت.
مهدی ذوالفقاری با بیان اینکه ثبت، گام اول پاسداری از فرهنگ است اما به ترویج و احیا نیز احتیاج دارد گفت: میراث معنوی ما یک فرصت است نه یک تهدید.
وی گفت: میراث معنوی بستری است که میتواند انسجام اجتماعی را به ارمغان بیاورد و جشن سده نمونه ای از این انسجام اجتماعی است به طوریکه در زمان برگزاری جشنهای سده چنانچه مصیبتی به یکی از اهالی وارد شده باشد جشن در ان سال به صورت جزئی برگزار می شود.
ذوالفقاری افزود : با توجه به غنای فرهنگی، این اثر با تصویب شورای عالی سیاستگذاری ثبت به شماره 839 در تاریخ 11/4/91 در فهرست میراث ناملموس(معنوی) کشور قرار گرفت.
اخبار مرتبط: